Wie ben ik

Mijn naam is Anja de Grauw. Ik ben werkzaam als ergotherapeut, zowel in de revalidatie als in de eerste lijn, met name met cliënten met onverklaarbare aandoeningen als chronische pijn en vermoeidheid. Vanuit mijn helder voelen en mijn behoefte aan verbinding met de ander op een gelijkwaardige en transparante manier kan ik nauw aansluiten bij de (hulp)vraag van de cliënt en kunnen we samen mogelijkheden onderzoeken om te leren omgaan met de pijn en moeheid, waardoor je ondanks pijn en vermoeidheid toch een waardevol leven kunt leiden.

Ik zie bij cliënten steeds vaker de link tussen chronisch pijn/chronische vermoeidheid en hoog gevoeligheid. Vanwege de hoog gevoeligheid vinden cliënten vaak moeilijker de aansluiting met de maatschappij als geheel en met werk- en sociale situaties in het bijzonder. Dit heeft dan tot gevolg dat men hard gaat werken om aan de verwachtingen van de maatschappij, zichzelf en/of de ander te voldoen, met uiteindelijk een gevoel van niet goed genoeg zijn, machteloosheid, pijn, moeheid, zelfs uitputting tot gevolg.

Sinds 2015 werk ik ook als beeldend coach met cliënten. Vooral als de cliënt in het dagelijks leven veel vanuit het denken gestuurd wordt, kan het fijn zijn om middels kunstzinnige opdrachten contact te maken met zijn of haar kwaliteiten en/of valkuilen in het dagelijks leven. Aanvullend en op een meer voelende manier kan men zo ontdekken welk gedrag helpend en welk gedrag verstorend is om het dagelijks leven op waardevolle manier invulling te kunnen geven. Oefeningen vanuit de ACT (acceptance & commitment therapy), mindfulness en lichaamsbewustwording kunnen dit inzicht versterken en verankeren in een ervaring in het huidige moment.

Mijn praktijkruimte is aan huis gevestigd, waardoor op verzoek ook in de avonduren behandelingen mogelijk zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om, indien nodig, afspraken bij de cliënten thuis te plannen.

Ik sta geregistreerd in het Kwaliteitsregister van Paramedici.

unnamed